Barové židle – jak na ně vyzrát?

Jak vybrat tu správnou „barovku“, která vám doma bude dělat dlouho radost a budete si sezení na ní vždy užívat? Jakým parametrům a materiálům dát přednost při výběru? Jaké jsou obvyklé ceny? židle do baruA kolik jich vlastně doma potřebujete? Na to se dnes podíváme.

Barová židle bývá zpravidla na vyšší nohách (nebo jedné centrální), díky čemuž vyvýší u baru / vyššího jídelního stolu každého. Výška židlí je tu atypická vůči běžným židličkám. Je to z toho důvodu, abyste v baru (odkud tato specifická sedátka pocházejí) viděli přes dav bavících se lidí a měli takříkajíc „přehled o veškerém dění“.

Jak na ideální výběr barovky?

Různé druhy potahů, materiálů a výšek – kdo se v tom má vyznat? Vezměme to popořadě. U těchto židliček/stoliček je důležité vybírat takové potahy, které jsou jednoduše omyvatelné a odolné. Právě v kuchyni/na baru je velké riziko, že se stane nějaká nehoda například s pitím.

Barovka - do kuchyněA uklízet koktejl nebo červené víno ze světlé textilní židličky není zrovna to pravé. Takže při výběru volit spíše syntetické potahy (jednolité a ne perforované), případně kožené, které jsou poměrně odolné a jednoduše se o ně pečuje.

Výška je také důležitá pro příjemné sezení

Výšku barové židle byste měli uzpůsobit velikosti vašeho baru, případně jídelního, či kuchyňského stolu. Některé typy sedátek jsou sice regulovatelné, ale u všech modelů (třeba v naší nabídce na Židle-kvalitně.cz) to není.

U materiálů celé židle většinou vévodí dřevěné mořené materiály, kombinované s textilním či koženým potahem. Případně jsou alternativou kovové stoličky například z chromovaných trubek. Jsou odolné, neskutečně lehké a také se perfektně čistí. Ale ruku v ruce k tomu jde vyšší cena.

Pohodlí u židle ocení každý

Při výběru nezapomeňte zohlednit i pohodlnost sedáku – pevné dřevo či ocel vypadají krásně, ale pro delší sezení rozhodně nejsou vhodné. Nejpříjemnější jsou samozřejmě polstrovaná barová sedátka, díky kterým si užijete i delší posezení u sklenky vína s přáteli či svým milovaným protějškem.